poniedziałek, 11 marca 2013

Shrek

ciasto z galaretką
Nie jestem zwolenniczką kolorowych ciast i przyznam się, że minęło sporo czasu  zanim sięgnęłam po ten klasyk polskich stołów. 

Ciasto jest naprawdę smaczne, nie jest słodkie:) a zielony sok i znaczna ilość galaretki nadaje mu delikatnie kwaskowego posmaku. 
Polecam.


Składniki:
Biszkopt: (blaszka o wymiarach 25cm x40 cm)
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Roztwór do nasączenia:
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • cytryna
  • 3 łyżki cukru pudru
Warstwa zielona:
  • 900 ml zielonego soku (użyłam Pysia)
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
Warstwa biała: (tak naprawdę wyjdzie delikatnie miętowa:) 
  • 500 ml śmietany kremówki (36%)
  • 2 zielone galaretki (użyłam agrestowych)
  • 1 szklanka gorącej wody
Wierzch:
  • 2 opakowania ciastek typu delicje (użyłam o smaku pomarańczowym)
  • 3 galaretki agrestowe
  • 4 szklanki wody

Przygotowanie:
Biszkopt:


Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając stopniowo dodawać cukier. Do ubitej piany z cukrem dodać żółtka - ciągle ubijając. Powoli (najlepiej przesiewając przez sitko) wsypać połączone z proszkiem do pieczenia obie mąki - mieszając delikatnie zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Gotową masę przełożyć do wyłożonej papierem formy. Czas pieczenia w temp. 160°C od 45-50 min. 



Roztwór

Do ciepłej wody dodać cukier i cytrynę. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu roztworu nasączyć nim biszkopt. 

Warstwa zielona: 
1,5 szklanki soku połączyć z 3 budyniami- dobrze wymieszać. Pozostały sok zagotować. Następnie połączyć z mieszanką soku i budyniu- energicznie wymieszać. Jeszcze gorącą, gęstą masę wylać na nasączony biszkopt. Wyrównać powierzchnię i odstawić do ostygnięcia. 

Warstwa biała:
W szklance gorącej wody rozpuścić 2 galaretki agrestowe. Pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie ubić śmietanę na sztywno. Następnie ciągle miksując dodać zimną- lecz wciąż płynną- galaretkę. Gotową masę wylać na ciasto. Pozostawić na kilka minut.

Wierzch:
Na tężejącą białą masę ułożyć delicje i delikatnie docisnąć. 
3 galaretki agrestowe przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu wykorzystując jednak mniejszą ilość wody (tj. 4 szklanki). Zimną galaretkę delikatnie wylać na wierzch ciasta.

Ciasto schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc).

zielone ciasto

Ciasto z galaretką


Smacznego!






6 komentarzy:

  1. Ślicznie wygląda to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu podaj proszę wymiar blachy na jakiej piekłaś biszkopt.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymiary blaszki już uzupełniłam:)
      Miłego pieczenia:)

      Usuń
  3. Wygląda na przekombinowane ale może smakuje dobrze :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly