sobota, 25 stycznia 2014

Pierniczki Aganiok


Pierniczki z bakaliami



Są moim numerem 1 wśród pierniczków:) Już drugi raz były ze mną podczas Świąt Bożego Narodzenia i zapewniam Was, że nie ostatni...
Są REWELACYJNE! 
Polecam Gorąco.

Źródło: w kuchni aganiok

Jeśli chcemy cieszyć się piernikami na święta powinniśmy przygotować ciasto pod koniec PAŹDZIERNIKA

Składniki: (na ogromną ilość pierników)
  • 500 g miodu naturalnego
  • 2 niepełne szklanki cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 kg + 1 szkl mąki pszennej
  • 3 jaja (niezbyt duże)
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • 1 czubata łyżka ciemnego kakao

Bakalie:
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g migdałów
  • 100 g rodzynek
  • 50 g skórki pomarańczowej

Przyprawy:
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta soli

Dodatkowo: 1 jajo + 3 łyżki mleka

Przygotowanie:
  1. Rodzynki namoczyć i posiekać z pozostałymi bakaliami.
  2. Miód, cukier i masło umieścić w garnku, powoli podgrzewać stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Zdjąć z gazu, dodać bakalie oraz przyprawy.
  3. Do miski wsypać cześć przesianej mąki, jaja, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, kakao - wszystko wymieszać. Następnie dodać gorącą masę z bakaliami - ponownie wymieszać. Na koniec, gdy masa jest już jednolita,  dodać pozostałą mąkę i ponownie wymieszać.
  4. Ciasto przełożyć do naczynia. Owinąć folią spożywczą, którą należy delikatnie ponakłuwać, aby ciasto oddychało, lecz nie wyschło.
  5. Odstawić na kilka tygodni (6 tygodni) w chłodne miejsce- spiżarnia, ew. lodówka. Odpoczywające ciasto powinno zmienić konsystencję z lepkiej i luźnej, na zwięzłą i twardawą.Po ok. 6 tygodniach można przystąpić do pieczenia pierniczków. 
  6. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Wykroić ulubione kształty i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmarować pierniczki rozmąconym jajkiem połączonym z mlekiem
  7. Piec w temp. 160-170 stopni przez 9-11 min.

    Jeśli pierniczki po wyjęciu z piekarnika mają miękki środek i twarde brzegi tzn. że powinny zachować miękkość po ostygnięciu. Jeśli jednak okażą się zbyt twarde do puszki z piernikami należy włożyć kilka cząstek jabłka.

    *Ciasto po długim "leżakowaniu" w zimnym miejscu jest chłodne i twarde-dlatego przed rozwałkowywaniem najlepiej jest ogrzać je w temperaturze pokojowej
    **Jeśli ciasto kruszy się przy wyrabianiu podczas wyrabiania należy zwilżyć dłonie wodą aby nabrało elastyczności.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly