Uwielbiam czekoladę! I gdyby nie to, że jej nadmiar powoduje niekiedy problemy z dopięciem ulubionych spodni to mogłabym ją jeść zawsze, wszędzie i pod każdą postacią:)
Drogie Panie- Wszystkiego Najlepszego w dniu Naszego Święta:)
(P.s. Drodzy Panowie- taka bombonierka to naprawdę efektowny i do tego pyszny prezent)
Czekoladki z likierem kawowym
Składniki: (na 15 szt)
150g gorzkiej czekolady
40 g białej czekolady
2 łyżeczki śmietany kremówki 36%
2 łyżeczki likieru kawowego
Przygotowanie:
Ciemną czekoladę łamiemy na
kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
(Wersja dla leniwych-którą
praktykuje od jakiegoś czasu: czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce przez ok. 2 min- sposób bardzo prosty, szybki i bardzo wygodny-polecam).
Następnie rozprowadzany czekoladę w foremkach
do czekoladek lub silikonowych foremek do lodu rozsmarowując czekoladę po
ściankach foremek (Bardzo pomocny do tej czynności jest pędzelek) i odstawiamy
do lodówki na 20 min. Pozostałą
czekoladę odstawiamy.
Przygotowujemy nadzienie:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy
białą czekoladę ze śmietaną oraz likierem i mieszamy do momentu otrzymania
jednolitej masy. Lekko przestudzoną masą wypełniamy wnętrze czekoladek i
ponownie umieszczamy je w lodówce do momentu aż masa się zetnie.
Podgrzewamy pozostałą część
ciemnej czekolady i lekko przestudzoną dopełniamy foremki i ponownie wkładamy do lodówki.
Białe czekoladki
Składniki: (na 15 szt)
150g białej czekolady
70g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Białą czekoladę łamiemy na
kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladę wlewamy do ¾ wysokości
foremek do czekoladek lub silikonowych foremki do lodu. Odstawiamy foremki na ok. 20 min. do lodówki.
Ciemną czekoladę także
rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie dopełniamy nią foremki. Odstawiamy do
lodówki na kolejne 15 min.
Czekoladki, po wyjęciu z foremek
silikonowych najlepiej przechowywać w lodówce.
Smacznego!
urzekły mnie, po prostu <3
OdpowiedzUsuń