Mój dom dzieli się na dwa obozy: miłośników serników i zdeklarowanych jego wrogów. Ten sernik, swoją delikatnością trafił w kubki smakowe zarówno przedstawicieli pierwszego, jak i drugiego obozu:)
- 8 jaj,
- 3 budynie waniliowe bez cukru (ew. 2 duże),
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka oleju,
- 0,4 l śmietany 18%,
- 1 kg twarogu sernikowego,
- 1,5 szklanki cukru
- opakowanie herbatników
Przygotowanie:
Na spodzie blachy wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki.
W dużej misce ucieramy żółtka z serem i cukrem. Dodajemy budynie, mleko, olej, śmietanę i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Tak powstałą masę wlewamy do blachy. Całość pieczemy w temp. 180°C przez 1 h. Po upieczeniu zostawimy na 10 min. w wyłączonym piekarniku.
Smacznego!
mniammm...wspaniale wygląda
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńWieki całe nie piekłam sernika. Trzeba będzie to wkrótce nadrobić;)
OdpowiedzUsuńWygląda strasznie apetycznie!
OdpowiedzUsuńdo mnie tez trafil, tym bardziej, ze jestem zdeklarowanym sernikozercą. Bardzo mi sie podoba.
OdpowiedzUsuńwyglada bajecznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, tak lekko i bardzo smacznie;)
OdpowiedzUsuńwygląda nieziemsko! ciekawy przepis - muszę spróbować więc trafia do folderu - "MUSY do zrobienia":)
OdpowiedzUsuńSuper sernik, puszysty, delikatny i pewnie przepyszny :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę o podanie na jaką blachę jest ten sernik?
OdpowiedzUsuńWymiary blaszki: 25cm x 40 cm
UsuńDzisiaj miałam okazję jeść to ciacho - jest po prostu przepyszne, mięciutki, puszysty, delikatny serniczek mniam.
OdpowiedzUsuń