niedziela, 27 maja 2012

Pierożki z rabarbarowym nadzieniem

Pierożki z rabarbarem
Kolejne rabarbarowe szaleństwo - czyli pierożki, które po prostu rozpływają się w ustach.     Delikatna kwaskowatość rabarbaru nadaje im niesamowity smak... Zatem bierzcie się do roboty!:) Doradzam od razu zrobić podwójną porcję - sami zobaczycie dlaczego:) 


Przepis pochodzi z książki: "Fajna babka. Ale ciacho" Moniki Mrozowskiej-Szaciłło i Macieja Szaciłło
Składniki: (na ok. 14 szt.)
Ciasto:
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 50 g masła
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 5 łyżek śmietany
Nadzienie:
  • 300 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/4 szklanki wody
Przygotowanie:
Ciasto: W misce rozdrabniamy drożdże z cukrem trzcinowym. Dosypujemy mąkę, cukier puder, rozpuszczone masło oraz śmietanę. Całość zagniatamy. Następnie przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 30 min. 
Nadzienie: Rabarbar kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię, dodajemy cukier i wodę. Całość smażymy do momentu, aż woda wyparuje.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy. Następnie wycinamy kółka  o średnicy 10 cm. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę konfitury z rabarbaru i składamy na pół formułując pierożki (najlepiej przycisnąć brzegi widelcem, wówczas lepiej się skleją). Pierożki wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 200°C do zarumienienia, tj. ok 10-15 min. 

Przed włożeniem pierożków do piekarnika możemy posmarować je roztrzepanym jajkiem, wówczas będą bardziej złociste

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly