Sam widok tych babeczek sprawia, że każdy ma ochotę wyciągnąć rękę choćby po jedną... Kruchy spód, delikatny krem i świeże owoce! To po prostu musi się udać!
Oczywiście spody babeczek możecie włożyć do szczelnego naczynia i mieć "w pogotowiu" na wypadek nieoczekiwanych gości, bądź chwili, gdy najdzie Was ochota na małe co nieco. Babeczki w wersji "dla leniwych" możecie wykonać używając gotowych spodów (ale zapewniam Was, że te są lepsze:))
Spody babeczek:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 200 g śmietany 36%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
- truskawki i borówki amerykańskie (bądź inne owoce, na jakie macie ochotę)
Przygotowanie:
Spody: Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier i żółtka. Zagnieść ciasto i pozostawić w chłodnym miejscu na około 30 min. Następnie wyłożyć ciastem foremki do babeczek i piec w temp 190°C przez ok. 15 min. (na złoty kolor)
Krem: Ubić śmietanę na sztywno dodając cukier, następnie wymieszać z serkiem mascarpone. Tak przygotowanym kremem wypełnić spody babeczek (najlepjej użyć do tego rękawa cukierniczego) i udekorować owocami.
(Najlepiej, żeby przed podaniem babeczki "poleżakowały" w lodówce przez ok. godzinę)
Smacznego!
Zapisałam przepis :) Wyglądają obłędnie.
OdpowiedzUsuńmniam, ekstaza dla podniebienia :))
OdpowiedzUsuńcoś fantastycznego, ale bym sobie zjadła taką babeczkę!
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Pychotki i jakie śliczne!
OdpowiedzUsuńśliczne są,gdy takie przybrane owocami.
OdpowiedzUsuńZ takim kremem muszą smakować wspaniale!
OdpowiedzUsuńo tak, zdecydowanie bym zjadła!
OdpowiedzUsuńIle babeczek z tego wyjdzie?
OdpowiedzUsuńOjej! To wszystko zależy od tego jakich foremek będziesz używać. Jeśli będziesz robić te mniejsze babeczki z podanych proporcji powinno wyjść ok. 25 szt.
Usuń