Dzisiaj coś na pożegnanie lata... Pachnące tropikami Muffiny PinaColada, czyli WaKaCje zamknięte w małej, wilgotnej babeczce.
Składniki: (na ok. 16 szt)
- 190 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 60 g wiórków kokosowych
- 120 g brązowego cukru
- 250 ml kefiru
- 80 ml oleju
- 1 jajko
- 2 łyżki likieru kokosowego (można użyć rumu)
- 2 łyżki soku ananasowego (z puszki)
- 300 g ananasa (u mnie z puszki)
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy ze sobą składniki suche (tj. mąkę, proszek do pieczenia, sodę, wiórki kokosowe oraz cukier), w drugiej składniki mokre (tj. kefir, olej, likier, sok ananasowy). Następnie do miski z suchymi składnikami dodajemy dodajemy zawartość drugiej miski. Do ciasta dodajemy 250 g pokrojonego w kostkę ananasa (pozostałą część dzielimy na ćwiartki i odkładamy).
Foremki na muffinki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Na wierzchu każdego układamy ćwiartkę ananasa. Pieczemy w temp. 180°C przez 25-30 min.
Tak przygotowane muffinki możemy serwować od razu, bądź ozdobić wiórkami kokosowymi. Dla tych, którzy wolą słodsze wersje muffinów polecam dekoracje kremem* i posypanie wierzchu wiórkami kokosowymi.
Krem:
250 g serka mascarpone,
50 g masła (w temp. pokojowej)
2 łyżki likieru kokosowego
2,5 szklanki cukru pudru
Serek mieszamy razem z masłem, dodajemy cukier. Na koniec dodajemy likier. Zimne muffinki pokrywamy kremem i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
pina colada *.* chcę taką muffinkę, ah! :D
OdpowiedzUsuńsmakowitości!
OdpowiedzUsuńpoproszę jedną:)